© Oikea Rytmi ry
 
  


 
 
 
 
 


Tanssiurheilu harrastuksena
Tanssiurheilu on seuratansseista kehitetty selkeä kansainvälisiin ja kansallisiin sääntöihin perustuva pariurheilulaji. Suomessa tanssiurheilusta käytetään myös nimitystä kilpatanssi. Kilpatanssi ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien tanssista kiinnostuneiden tarvitsisi osallistua kilpailuihin.

Tanssiurheilutanssit jaetaan vakio- ja latinalaistansseihin. Vakiotansseja ovat hidas valssi, tango, wieninvalssi, foxtrot ja quickstep. Latinalaistansseja ovat samba, cha-cha, rumba, paso doble ja jive.


Tanssiurheilussa tarvitaan fyysisen kunnon lisäksi motoriikkaa. Parilajina tanssi kehittää yhteistyötä, pitkäjänteisyyttä ja toisen ihmisen huomioimista. Tanssi on myös hyvä koko perheen harrastus. Lisäksi tanssitaidosta on hyötyä eri elämän tilanteissa.

Tanssiurheilu kilpailumuotona - tanssiurheilusarjat ja - luokat kilpailuissa
Tanssiurheilussa eri ikäsarjat mahdollistavat kilpailemisen oman ikäryhmän kanssa; siksi tanssiurheilun voi aloittaa koska tahansa. Tanssiurheiluharrastuksen alussa opetellaan perusteet ensimmäisen kilpailtavan luokan tansseihin (6 tanssia). Taitojen ja taitoluokituksen lisääntyessä tanssien määrä nousee kymmeneen.

Taitoluokan ollessa C, voidaan valita tanssitaanko vain vakio- tai latinalaistansseja. Senioriluokkalaisilla on mahdollisuus valita vakio- ja latinalaistanssien välillä jo toisesta (D) kilpailuluokasta lähtien.


Taidon mukaan parit luokitellaan eritasoisiin taitoluokkiin. Ennen kilpailemisen aloittamista pari on F-luokassa, josta sitten taitojen karttuessa siirrytään alimpaan kilpailu- eli E-luokkaan. Ylin taitoluokka on A-luokka. Eteneminen luokissa ylöspäin tapahtuu kilpailuissa saavutettujen luokkanousupisteiden kautta. Kilpaileminen ei ole kuitenkaan koskaan pakollista.

Voit tutustua lajista tehtyihin Suomen tanssiurheiluliiton videoihin täältä.

Ohessa ikä- ja taitoluokat:

Ikäsarja

Ikä

Taitoluokat

Lapsi 1

alle 10-vuotiaat

E, D

Lapsi 2

10-11-vuotiaat

E, D

Juniori 1

12-13-vuotiaat

E, D, C, B

Juniori 2

14-15-vuotiaat

E, D, C, B

Nuoriso

16-18-vuotiaat

E, D, C, B, A

Yleinen

19 vuotta täyttäneet

E, D, C, B, A

Seniori 1

nuorempi vähintään 30 vuotta ja vanhempi vähintään 35 vuotta

E, D, C, B, A

Seniori 2

nuorempi vähintään 40 vuotta ja vanhempi vähintään 45 vuotta

E, D, C, B, A

Seniori 3

nuorempi vähintään 50 vuotta ja vanhempi vähintään 55 vuotta

E, D, C, B, A

Seniori 4

nuorempi vähintään 60 vuotta ja vanhempi vähintään 65 vuotta

E, D, C, B, ABailatino

Bailatino on Suomen Tanssiurheiluliiton rekisteröimä liikuntamuoto. Katso lisätiedot kohdasta
bailatino.

Lisätietoja: Suomen Tanssiurheiluliitto www.tanssiurheilu.fi