Tanssiurheilu harrastuksena

Tanssiurheilu on seuratansseista kehitetty selkeä kansainvälisiin ja kansallisiin sääntöihin perustuva pariurheilulaji. Suomessa tanssiurheilusta käytetään joskus myös nimitystä kilpatanssi, joka ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien tanssista kiinnostuneiden tarvitsisi osallistua kilpailuihin.

Tanssiurheilutanssit jaetaan vakio- ja latinalaistansseihin. Vakiotansseja ovat hidas valssi, tango, wieninvalssi, foxtrot ja quickstep. Latinalaistansseja ovat samba, cha-cha, rumba, paso doble ja jive.

Tanssiurheilussa tarvitaan fyysisen kunnon lisäksi motoriikkaa. Parilajina tanssi kehittää yhteistyötä, pitkäjänteisyyttä ja toisen ihmisen huomioimista. Tanssi on myös hyvä koko perheen harrastus. Lisäksi tanssitaidosta on hyötyä eri elämän tilanteissa.


Tanssiurheilu kilpailumuotona - tanssiurheilusarjat ja - luokat kilpailuissa
Tanssiurheilussa eri ikäsarjat mahdollistavat kilpailemisen oman ikäryhmän kanssa; siksi tanssiurheilun voi aloittaa koska tahansa. 

Tanssiurheiluharrastuksen alussa opetellaan perusteet ensimmäisen kilpailtavan luokan tansseihin (6 tanssia). Taitojen ja taitoluokituksen lisääntyessä tanssien määrä nousee kymmeneen.

Taidon mukaan parit luokitellaan eritasoisiin taitoluokkiin. Ennen kilpailemisen aloittamista pari on F-luokassa, josta sitten taitojen karttuessa siirrytään alimpaan kilpailu- eli E-luokkaan. Ylin taitoluokka on A-luokka. Eteneminen luokissa ylöspäin tapahtuu kilpailuissa saavutettujen luokkanousupisteiden kautta. Kilpaileminen ei ole kuitenkaan koskaan pakollista.

Taitoluokan ollessa C, voidaan valita tanssitaanko vain vakio- tai latinalaistansseja. Senioriluokkalaisilla on mahdollisuus valita vakio- ja latinalaistanssien välillä jo toisesta (D) kilpailuluokasta lähtien.


Lisätietoja: Suomen tanssiurheiluliitto


Ikä- ja taitoluokat:

Lapsi 1, alle 10-vuotiaat E, D

Lapsi 2, 10-11-vuotiaat E, D

Juniori 1, 12-13-vuotiaat, E, D, C, B

Juniori 2, 14-15-vuotiaat, E, D, C, B

Nuoriso, 16-18-vuotiaat, E, D, C, B, A

Yleinen, 19 vuotta täyttäneet, E, D, C, B, A

Seniori 1, nuorempi vähintään 30 v ja vanhempi vähintään 35 v,  E, D, C, B, A

Seniori 2, nuorempi vähintään 40 v ja vanhempi vähintään 45 v, E, D, C, B, A

Seniori 3, nuorempi vähintään 50 v ja vanhempi vähintään 55 v, E, D, C, B, A

Seniori 4, nuorempi vähintään 60 v ja vanhempi vähintään 65 v, E, D, C, B, A

Seniori 5, nuorempi vähintään 65 v ja vanhempi vähintään 70 v, E, D, C, B, A

Kuva: Maarit Laakkonen